torstai 21. toukokuuta 2015

Taimet ne vaan kasvaa...

... ja sisällä alkaa olla ahdasta. Kohta pitäisi saada kasvihuone jo parvekkeelle ja sää saisi lämmetä niin, että taimia voisi viedä ulos huoleti.

Taimikasvatus on edennyt siihen vaiheeseen, että suuri osa taimista on jo siirretty isompiin astioihin. Laiskuudesta johtuen osa taimista on kasvanut liiankin isoiksi alkuperäisissä astioissaan ja nyt vain mietityttää, mitenköhän harvennus enää tässä kohtaa onnistuu. Ja olisikohan parempi vaan joissakin tapauksissa siirtää koko nippu suurempaan astiaan ilman erottelemista.

Rehvakkaana kasvavat ikkunan edessä. 
On myös ollut joitakin kasveja joiden kohdalla olen joutunut myöntämään tappioni ja muun muassa kaikista kylvämistäni purjon siemenistä, vain kaksi kasvaa edelleen. Loput purjon aluista kuivahti, ja jouduin ne heittämään pois. Oppia ikä kaikki.

Jollakin tavalla sen myös huomaa, mitkä kasvit itseä eniten innostavat ja mitkä kasvit jättäisi vähemmälle huomiolle. Intoni on herännyt erityisesti tomaattien, kurkkujen ja kesäkurpitsan taimien kasvua seurataessa. Liekö johtuu siitä, että ne kasvavat niin nopeantuntuisesti ja rehevästi. Chilipaprikat taasen eivät ole intoani herättäneet, ehkä johtunee siitä, että niiden syömistä en itse odota ja ne tuntuvat haastavilta kasvattaa satovaiheeseen asti.


Herkkuhyppykurkun (saatu Maatiaiselta blogin kautta kasvatettavaksi) laitoin ohjeistuksen mukaisesti kasvamaan vapun tienoilla, tarkalleen 3.5.2015, ja tuloksia on jo nähtävissä. Siirsin taimet jo isompiin astioihinkin kasvamaan. 
Ja itselleni muistutuksena, kouliminen olisi hyvä tehdä varovaisesti, ettei pahasti vahingoita herkkiä alkuja. Onnistuin jo nimittäin yhden herkkuhyppykurkun taimen katkaisemaan siirron yhteydessä. Miten sitä tuntuukaan, että jokainen pieni kasvin alku on niin tärkeä. <3
Herkkuhyppykurkun kummallisia siemeniä, yhtä kummallisia kuin on kasvin nimikin :)
3.5.2015 Herkkuhyppykurkun siemenet multaan
Herkkuhyppykurkku 21.5.2015

Kasvitarhani helpotukseksi, sain blogin kautta testattavaksi Green House Effectin Sack -kasvatussäkkejä. Laitoinkin heti L-koon säkkiin TinyTim-tomaattipuskan kasvamaan. Kirsikkatomaattipuska olisi varmastikin sopivan kokoinen kasvi kasvamaan tuossa säkissä koko kasvukauden. 
Ihastuin GHE:n kasvatussäkkeihin heti, materiaali on pehmeää, väri on luonnollinen ja kantokahvat helpottavat huomattavasti säkin siirtämistä. Kastellessa tulee olla tarkka, että alla on vedenkestävä alusta, sillä säkki päästää veden läpi. No näinhän se on normaalin ruukunkin kanssa, että alusta tarvitaan ylimääräistä vettä varten. Mutta kyseinen kasvatussäkki "vuotaa" ylimääräisen veden läpi myös muualta kuin pohjasta, joten aivan pienelle alustalle ei säkkiä kannata laittaa, ettei ympäristö lainehdi.  

Kaiken kaikkiaan kasvit alkavat olla valmiita seuraavaa vaihetta varten, eli siirtoa ulkopuutarhaan - parvekkeelle, palstalle ja mökille. Kesä, tule jo - täällä ollaan jo valmiita!

Palstallakin alkaa näyttämään jo sellaiselta, että vihertävää maisemaa kaipaillaan. Naapuripalstoilla kukkii jo värikkäät kukat, omalla palstalla vihertävät tällä hetkellä vain rikkaruohot. Paljon on palstan penkkien välissä ja etualalla tilaa, joten katsotaan minkälaisiin rikkaruohotalkoisiin tässä päästään.  No jospa nyt ei kuitenkaan... ;)
Ostin muuten palstalle myös kasvitunnelin, jota rupesin kokoamaan, mutta silloisen tuulisen sään vuoksi jäi sillä kertaa kokoamatta. Ohuen muovin laittaminen kaarien päälle, tuulenpuuskien riepotellessa, tuntui liian haastavalta yksinään toteutettavaksi. Täytyy ottaa ensikerralla apuvoimia mukaan. 

Taimet ne vaan kasvaa, ja luonto se vaan vihertyy silmissä. Joko sitä voisi sanoa, että on kesä jo? Vai mitä olette mieltä?



"Kuu kiurusta kesään
puolikuuta peipposesta
västäräkistä vain vähäsen
pääskysestä ei päivääkään"
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa jakamaan ajatuksiasi Kuutarhurin kanssa!