tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kuulumisia parvekepuutarhasta

Kyllä etsivä löytää, eikös se niin mene. Ja niinhän minäkin, nimittäin pitkällisen etsinnän jälkeen löysin nettikirppikseltä juuri tarkoitukseen sopivan kasvihuonekaapin parvekkeelle. Onnenkantamoinen! Ei tarvinnut ruveta rakentamaan kasvihuonetta itse, ainakaan tällä kertaa. :)

Kasvihuoneen asukkeina ovat tällä hetkellä kasvihuonekurkku ja muutama tomaatti. Tomaatit ehkäpä väliaikaisesti, sillä parvekkeelle muodostui myös ihan oma tomaattinurkkauksensa, jonne kasvihuoneessa olevat tomaatit myös mahdollisesti vielä siirtyvät. 

Luukut kiinni
Luukut auki
Tomaattinurkkauksessa tomaatit huutelevat jo isompia astioita. Miten se aika vierähtääkään, että yhtä-äkkiä pienet tomaatin alut ovatkin puolen metrin korkuisia taimia. Ja miten kylvövaiheessa tomaattien määrän kohdalla sitä taisi intoutua liiakseenkin. Vaikka toisaalta siinä kohtaa, kun ja jos ensimmäiset tomaatit alkavat kypsyä, en usko ajattelevani, että liika on liikaa. Sillä olen kuullut sanottavan, että kun on maistanut itse kasvattamiaan tomaatteja, niin tietää, miltä tomaattien kuuluu maistua.
Yellow submarine- , Black russian-  ja tiny tim- tomaattien taimia.
Ja ensimmäiset tomaatit jo availevat kukkiaan, joten tiedätte, mitä se tarkoittaa! 
Tomaatteja tulossa!
Black russian-tomaatti kukkii jo
Kasvihuonekaapin viereen muodostui köynnöstäville herkkuhyppykurkuille nurkkaus (Hurkkuhyppykurkut muistanette aikaisemmsta jutuista, Maatiainen, ks. esim. Taimet ne vaan kasvaa). Köynnösritiläkin löytyi niille juuri sopivasti Kierrätyskeskuksesta tänään. Toisen turhake on toisen aarre, vai miten se meni? 
Herkkuhyppykurkut lähtivät jokainen rohkeasti siemestä kasvuun ja niiden kurkottelua kohti korkeuksia on ollut mielenkiintoista seurata. Kunhan jaksavat kukinta- ja hedelmävaiheeseen, niin selviää enteileekö kasvin nimi Herkkuhyppykurkku jotain. :)  Niiden kasvua seuraillessa.

Lisäksi yhteen parvekkeen nurkkaukseen pääsi vielä taimikasvatuksessakin apuna ollut pienoiskasvihuone, jossa kasvaa tohottavat paprikat ja chilit. Kukkivat osa nekin, mutta mitenköhän lie on paprikoiden ja chilien valmistuminen.

Näissä tunnelmissa parvekkeelle alkaa pikkuhiljaa muodostua pieni viihtyisä viherpiha. Vielä tuntuvat kasvitkin odottelevan kuitenkin lämpimämpiä kesäilmoja. Juhannusta vietellään tällä viikolla, joten minkäköhänlainen kesä on vielä luvassa? Jääkö vaan lämpimien ilmojen odotteluksi vai saadaanko nauttia helteistä? Se jäänee nähtäväksi.

No jos ulkona on viileää, niin sisätiloissa ikkunan edessä lämmössä kellii munakoisot. Niitäa en ole uskaltanut ulkotiloihin siirtää. Eipä niille kyllä oikein kasvihuoneissa ole tilaakaan, pitäisi olla jo melkein kolmaskin kasvihuone parvekkeella, jotta kaikki kasvit sinne mahtuisivat... tai iso kasvihuone jossain alavimmilla mailla...
Juhannustaikoja odotellessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa jakamaan ajatuksiasi Kuutarhurin kanssa!