tiistai 28. huhtikuuta 2015

Kasvihuone parvekkeelle, selväpyy!

Kun idean on kerran saanut päähänsä, on siitä vaikea päästää irti. Tällä kertaa ajatuksissani pyöri parvekekasvihuone. Olen jo useamman päivän, viikon, ehkä jopa kuukauden selaillut netistä erilaisia parvekkeelle sopivia kasvihuonevaihtoehtoja. Kumma juttu, että sellaista kompaktia, kätevää, tarkoitukseen sopivaa ja edullista parvekekasvihuonetta ei ole vielä kehitetty. 

Miksi alunperin lähdin miettimään parvekekasvihuonetta, no siksi, koska parvekkeemme ei ole lasitettu ja eikä kovin suojaisakaan, ja kaipaisin tomaateille, munakoisoille, paprikoille ja kurkuille suojaisaa kasvupaikkaa. Todellako meinaisin nuo kaikki saada mahtumaan pieneen parvekekasvihuoneeseen... no ainakin osan niistä!
Vielä en ole sopivaa löytänyt edes kaiken etsintään käyttämäni ajankaan jälkeen. :) Jos ajatuksesta päästäisi irti, tulisikohan se sitten vastaan?

Kasvihuoneelta kaipaisin tiettyjä ominaisuuksia. Siinä pitäisi olla korkeutta kasvien kasvaa. Parempi olisi irrotettavat tai siirrettävät hyllyt tai sitten kasvien sijoitus lattiatasoon. Kasvihuone ei saisi olla hutera, ettei se ensimmäisen tuulen puuskan jälkeen päädy viereisellä pellolle tuulen mukana. Toisaalta se ei myöskään saisi olla raskas ja painava, jotta se olisi ideaali parvekkeelle.  

Kasvihuone voisi olla jotain näiden vaihtoehtojen väliltä esimerkiksi:
1. Bilteman pienoiskasvihuone
2. Talotarvike.comin Juliana Mini kasvihuone

1. Bilteman pienoiskasvihuone (kuva lainattu netistä)
2. Talotarvike.com Juliana Mini kasvihuone (kuva lainattu netistä)
Ensimmäisen vaihtoehdon kaltaiset kasvihuoneet ovat ehkä kuitenkin liian kevytrakenteisia tässä kohdin käyttötarkoitukseen. Lisäksi hyllyjen sijainnit eivät oikein sovellu korkeille kasveille. Tuollainen kasvihuone sopii ehkä parhaiten taimikasvatukseen tai matalille kasveille. Sitä en tiedä saako hyllyjä kokonaan pois ilman, että kasvihuone lyyhistyy kasaan?  
Toisessa vaihtoehdossa vastaan tulee ensimmäiseksi budjetti. Selaamani seinäkasvihuoneet kun tuppaavat olemaan turhan kalliita mielestäni tähän budjettiin. Lisäksi monet niistä ovat turhan raskasrakenteisia. 
Joten missä on se keskimmäinen vaihtoehto? Se tukeva, kevytrakenteinen, tilava ja hintansa väärti -oleva kasvihuone juuri minun parvekkeelleni? 

Rupesin jo miettimään kasvihuoneen rakentamistakin. Siihen tarvittaisiin ehkäpä lautaa, puurimaa ja kasvihuonekalvoa. Ei kuulosta kovin monimutkaiselta :D. Täytyy varmaan ensin kysellä mielipidettä avopuolisolta, että saanko rakentaa kasvihuoneen parvekkeelle... ? ;)

...Myöhemmin tänään kotona...

Tänään ruokapöydän äärellä uskaltauduin toteamaan, että "ajattelin rakentaa tuohon parvekkeelle pienen kasvihuoneen"!! Turhaan jännitin, sillä vastaus oli "selväpyy!". Kuulikohan avopuolisoni todella, mitä hänelle juuri kerroin. :) No siinä vaiheessa kun rakennusurakka on aluillaan, jos nyt niinkseen tulee, niin voin sitten todeta hänen antaneen suostumuksensa lyhyen ytimekkäästi. ja voin sitten näyttää todisteena tämän blogikirjoituksen.

Tähän nurkkaan ajattelin kasvihuoneen parvekkeelle laittaa/rakentaa. Parvekkeen koko on muuten 240cm x 240 cm. Aikaisemmassa kirjoituksessani kun arvelin sen olevan n. 3x
3 m.


Ja tämä alla oleva töherrys on ominkätösin tehty suunnitelmani mahdollisesta tulevasta kasvihuoneesta, jos päädyn sen rakentamaan. Piti kaivaa ihan kulmaviivotin esiin ja piirrustaa suunnitelma paperille. Tuli kouluajat ihan mieleen, ja piirrustuksen tasokin näyttää olevan enemmän sieltä ala-asteajoilta. :D Liekö kulmaviivottimessa ollut vikaa, vai käyttöohjeet olleet kadoksissa...
Kasvihuoneen koko olisi L 90cm, S 45/50cm ja takaseinän K 150cm.


Hongkongista ainakin näyttäisi saavan ostettua kasvihuonekalvoa, varmaan toki monesta muustakin paikkaa. Sitten vaan pitäisi miettiä, minkälaisia muita tarvikkeita tarvitaan ja miten muun muassa etuseinämä pitäisi toteuttaa. 

Alkaa jo tuntumaan, että tämä puutarhailu on enemmän suunnittelua kun toteutusta, vai onko se vaan niin, että ennenkuin pääsee todellisiin puutarhahommiin sitä keksimällä keksii kaikenlaisia puutarhaan liittyviä askareita.

Että tuumasta toimeen vaan!

3 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Hei Seija! Hyvä kun kyselit, tosiaan eipä tarvinnut kasvihuonetta itse sitten kuitenkaan rakentaa, vaan löysin nettikirppikseltä sopivan kasvihuoneen. Kasvihuoneen kuva löytyykin jutusta "Kuulumisia parvekepuutarhasta", jonka kirjoittelin kesäkuussa (http://kuutarhurin.blogspot.fi/2015/06/kuulumisia-parvekepuutarhasta.html). Tänä vuonna parvekekasvihuone on ollut hieman autiompi, mutta vielähän tässä ehtisi jotain nopeakasvuista kasvattaa! :)
      Kesäterveisin: kuutarhurin

      Poista

Tervetuloa jakamaan ajatuksiasi Kuutarhurin kanssa!