keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Raparperinlehti kipsissä

Suunnitelmissani on tehdä viljelypalstani reunapenkkiin muutama astinkivi. Tein yhdestä reunapenkistä sen verran leveän, että penkki kaipaisi muutamaa astinkiveä, joilta ylettyisi hyvin kasvien keskelle työskentelemään. Olin joskus nähnyt jutun itse tehdyistä betonilaatoista ja hetken etsittyäni löytyikin netistä ohjeita betonisten laattojen tekoon, esimerkiksi täältä.

Betonilaattojen tekeminen vaatisi sementtilaastin ostamista, mutta koska en mökille sitä vielä ehtinyt ostaa, päätin kokeilla tekniikkaa käytännössä joskus askarteluliikkeestä ostamani kipsijauheen avulla. Kipsityö tuskin tulisi kestämään astumista tai ulkoilmaa, mutta ehkäpä se päätyy sisälle koristeeksi. Joka tapauksessa halusin testata, millä tavoin raparperinlehdestä onnistuisi tehdä lehden muotoinen kipsityö. 

Etsiskelin työvälineiksi vanhan sankon, sekoitustikun, muovipussin suoja-alustaksi ja hanskat, ja rupesin hommiin.

Kipsin mukana tuli sekoitusohje mittamääristä ja laskeskelin, että 1,5kg kipsijauhetta tarvitsisi noin 0,75 litraa vettä. Tarkasti en vettä mitannut, vaan arvioin mutu-tuntumalla massan koostumusta. Sekoittelin jauheen veteen ja sekoituksen jälkeen levittelin massan lehden päälle, kaikessa yksinkertaisuudessaan.


 
Kipsi kuivui muutamassa tunnissa (tai muutaman tunnin kuluttua kävin kipsiä kokeilemassa) sellaiseksi, että sitä uskalsin jo liikutella. Ja pakkohan se oli heti kokeilla irrotella myös lehteä siitä. Innostuksestani huolimatta, jätin kuitenkin lehden vielä kuivumaan siinä ajatuksessa, että kuivana lehti varmasti irtoaisi vielä paremmin. 
Seuraavana päivänä jatkoinkin irrotustyötä. Lehtiruodit olivat joissakin kohtaa tiukahkosti kipsin välissä kiinni, mutta pala kerrallaan irtosivat. Ehkä joku tarkempi haluaisi pitää kipsityön valkoisena, ja selvittäisi, miten lehti irtoaa parhaiten. Voisiko käyttää esim. öljyä lehden päällä tms. Nyt kipsiin jäi värjäytymää lehdestä, mikä minua ei kuitenkaan haitannut.



Mikäli sikäli kun päätän ryhtyä betonilaattojen tekoon, täytyy ehkä tutkia ohjeistusta hieman tarkemmin eikä vai hutkia. No mielestäni raparperinlehtikipsityö onnistui joka tapauksessa hyvin ja itse olen tyytyväinen. Kipsi tuntuu vielä muutaman päivän jälkeenkin hieman kylmän kostealta. En ole aikaisemmin tehnyt kipsitöitä, joten en tiedä, miten työ kestää ja voiko kuivua ja haljeta, mutta senhän näkee sitten. Voisihan sitä tietty ohjeitakin lukea, mutta mennään nyt intuition ja käytännön oppimisen varassa. 

Ja seuraavalla kerralla betonitöiden kimppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa jakamaan ajatuksiasi Kuutarhurin kanssa!